Hoe je meer klanten aantrekt door je doelgroep juist kleiner te maken
durven kiezen voor een specifieke doelgroep. En ik moet toegeven, ergens is die fout ook heel logisch. Zo hoor ik vaak dit: “Als ik mijn doelgroep wat groter maak, is de kans groter dan er iemand
tussen zit die klant bij me wilt worden”.
In werkelijkheid werkt het juist precies het tegenovergestelde: hoe kleiner je doelgroep, hoe meer klanten. Hoe zit dat?
1. Het gaat niet om bereik, maar om impact
Het grootste probleem wanneer je een grote doelgroep hebt, is dat je boodschap te algemeen wordt. Hoe groter en algemener jouw doelgroep, hoe algemener je boodschap. En dat zorgt er weer voor dat minder mensen zich aangesproken voelen.
Hoe meer mensen je probeert aan te spreken, hoe minder impact jouw boodschap maakt.
Stel je bent voedingscoach. Dan kun je zeggen: ik help alle vrouwen tussen de 20 en 60 die graag zouden willen afvallen. Maar; iemand van 20 bevindt zich waarschijnlijk in een hele andere situatie dan iemand van 60. Als je hen allebei probeert aan te spreken in je teksten, dan blijf je heel algemeen
Stel dat je kiest voor vrouwen die net zijn bevallen, en graag de juiste voeding willen inzetten om zich weer energiek te voelen en goed voor hun lichaam te zorgen. Dan heb je al een hele andere boodschap. Je kunt je nu helemaal inleven op de problemen, angsten en verlangens van pas bevallen vrouwen.
2. Match je boodschap met de interne dialoog van je ideale klant
We vergeten soms dat de mensen om ons heen net zo’n complexe belevingswereld hebben als wijzelf. Op een dag gaan er talloze gedachten door ons heen. Deels bewust, maar het grootste deel van al die gedachten spelen zich onbewust af in ons hoofd. Maarliefst 90% van onze gedachten en handelingen zijn onbewust.
Je begrijpt ‘m al: als je een hele specifieke ideale klant kiest, is het ook veel makkelijker om je in te leven in die persoon. Zo kan je een beeld maken van wat al die bewuste en onbewuste gedachten zijn.
Ga eens in gesprek met je ideale klant. Zorg dat je er achter komt wat iemands problemen en verlangens zijn. Let daarbij ook op de taal van die ander: welke woorden gebruikt jouw ideale klant om een probleem te omschrijven?
Als je diezelfde woorden in jouw eigen teksten gebruikt, is de kans veel groter dat jouw ideale klant zich in jouw teksten herkent. Wanneer jouw ideale klant dan een tekst van jou tegenkomt dan denkt hij of zij: “Hé, het lijkt wel alsof zij mijn gedachten kan lezen, dit is precies wat ik nodig heb”.
3. Bekendheid opbouwen
Wanneer je start met een nieuw bedrijf begin je als het ware onderaan de ladder. Er zijn ongetwijfeld heel veel andere ondernemers die exact hetzelfde aanbieden als jij. Dit is trouwens totaal geen probleem. Dat andere ondernemers succesvol zijn geworden met het aanbieden van een bepaalde dienst, betekent namelijk dat er genoeg vraag naar is. Dus klanten genoeg!
Het is makkelijker om de grootste vis te zijn in een kleine vijver, dan in een grote oceaan
Jouw enige nadeel: niemand kent je. Je zal dus eerst moeten zorgen dat mensen je leren kennen. Hoe doe je dat? Natuurlijk door consistent zichtbaar te zijn, maar vooral door een hele duidelijke boodschap te hebben.
Hoe duidelijker je boodschap, hoe sneller mensen snappen wat je precies doet en wat er bij jou te halen valt. Als je ook nog eens een hele specifieke doelgroep hebt is het veel makkelijker om een expertpositie te claimen.
In plaats van dat je de grootste vis in een hele grote oceaan probeert te zijn (onmogelijk), ben je nu de grootste vis in een hele kleine vijver (realistisch en haalbaar).
4. Niemand is zoals jij en dat is je kracht
Waarom zouden mensen voor jou kiezen terwijl ze jou nog niet kennen? Zeker als ze ook voor iemand kunnen kiezen die zich allang bewezen heeft. Het antwoord: omdat jij iets hebt wat de ander niet heeft.
Niemand is zoals jij. Al verkoop jij dezelfde kennis of dezelfde soort coaching; mensen kopen bij jou om jou. Omdat ze zich fijn voelen bij jou, omdat ze zich vertrouwd voelen bij jou, omdat ze iets van zichzelf in je herkennen, of omdat jij die kennis van jou kunnen ‘pakken’ omdat jij het op een manier uitlegt die zij heel fijn vinden.
Het is dus niet erg dat er anderen zijn die hetzelfde aanbieden als jij. Zelfs niet als je die ondernemers ook nog eens dezelfde doelgroep hebben uitgekozen. Maar geef er wel je eigen draai aan. Wees jezelf, vertel je verhaal laat ook de gekke kanten van jezelf zien en laat je perfectionisme los.
Herkenning zit ‘m juist in alles dat niet perfect is. En herkenning zorgt voor vertrouwen. En vertrouwen zorgt ervoor dat mensen bij je durven in te stappen.
Bonustip: Kies geen doelgroep, maar een ideale klant
Het is je misschien al opgevallen dat ik steeds ‘ideale klant’ zeg in plaats van ‘doelgroep’. Dat doe ik met een reden. Het woord ‘doelgroep’ impliceert namelijk al dat het een (grote) groep mensen moet zijn. Terwijl je ideale klant één (fictief) persoon is die perfect voldoet aan jouw ideaalbeeld. Die ideale klant is dus eigenlijk het perfecte gemiddelde van iedereen die een klant van jou zou kunnen zijn.
Door één ideale klant als persona te kiezen wordt het veel makkelijker om specifieker te zijn. Je kunt je ideale klant een naam geven, een leeftijd, favoriete hobby’s, specifieke angsten en concrete dromen…
In werkelijkheid zal je waarschijnlijk nooit iemand tegenkomen die 100% aan dat beeld voldoet, maar dat hoeft ook niet. Je ideale klant geeft je een richting. Door al je marketing op die ideale klant te richten, zal je vanzelf mensen aanspreken die heel erg op je ideale klant lijken.
Je doelgroep is dan geen vage groep meer, maar bestaat uit look-a-likes van je meest ideale klant.
En nu jij
Oké, helder? Kijk nog eens kritisch naar je eigen bedrijf. En dan met name naar wat jij kunt doen om je ideale klant nóg helderder te formuleren en je boodschap nóg strakker te trekken.
Je mag natuurlijk altijd contact met me opnemen als je er zelf niet uitkomt. Je aanmelden voor een gratis strategiesessie kan natuurlijk ook!