Soms heb je van die weken dat alles goed lijkt te gaan. Dat alles precies zo gaat als je wil, dat je lekker in je vel zit, je energiek voelt, mega productief bent en dat alles bijna vanzelf lijkt te gaan.

En soms… Soms ben je gewoon even op.

En ja, dat heb ik zelf ook af en toe. Vorige week zat ik nog mega hoog in mijn energie, en deze week was ik juist even helemaal op.

Vroeger dacht ik altijd dat ik de enige was die zo snel afwisselde van een goede week naar een ‘slechte’ week en weer terug. We delen vaak veel liever de blije momenten, dan de momenten waarop alles even tegen zit. Dus dat is wat we zien en waar we onszelf aan gaan meten.

Maar daarmee doe je jezelf echt tekort. Want het is helemaal oké om af en toe op te zijn. Sterker nog: de slechte momenten horen er net zo goed bij. En die mogen er ook zijn. Zonder dalen geen pieken, en zonder stilstand geen groei.

De dalen zijn dus part of the growth. Mits je er goed mee omgaat.

Op het moment dat je even helemaal vast zit, dat je even helemaal op bent, dat je het misschien allemaal even niet meer ziet zitten en je afvraagt waarom je ook alweer per se wilde gaan ondernemen; dan heb je twee keuzes:

1) Je kruipt in de slachtofferrol, gaat nog negatiever over jezelf denken en gooit de handdoek in de ring.

2) Je kiest ervoor om te denken vanuit vertrouwen. Je beseft je dat zulke momenten tijdelijk zijn en beseft je dat je op het punt staat om een mega groei door te maken. Je doet whatever it takes om te groeien en neemt de groeipijn die daarbij hoort voor lief. Jouw focus ligt op de lange termijn en jij hebt een droom waar te maken.

Ben jij team 2?

Dan weet ik zeker dat het goed gaat komen met jou en je bedrijf. Verzamel de mensen om je heen die jou verder vooruit helpen en je zult mega stappen gaan maken.

Dit betekent trouwens niet dat je áltijd door moet bikkelen als het even niet lukt. Juist niet. Kiezen voor vertrouwen betekent ook kiezen om erop te vertrouwen dat je bedrijf echt wel af en toe een dagje zonder je kan. Dat je rust mag pakken wanneer je lichaam aangeeft dat jij dat nodig hebt.

Toevallig bleek dit deze week een soort thema. Ik haal altijd alles uit de kast om mijn klanten zo veel en zo snel mogelijk te helpen groeien. Maar…

…dat betekent soms ook dat ik af en toe op de rem trap, en iemand juist probeer te helpen om even stil te staan, om te zien welke weg ze (ik heb eigenlijk altijd vrouwelijke ondernemers als klant) al heeft bereikt, om trots te zijn, en om zichzelf volledige toestemming te geven om even alles los te laten en uit te tunen en te vertrouwen dat het goed komt.

Juist in je enthousiasme, grenzeloze ambitie en drive om een succes van je bedrijf te maken, kun je jezelf soms verliezen. En heel eerlijk, dat voelt af en toe ook heerlijk. Maar; je kunt pas goed voor je bedrijf zorgen wanneer je ook goed voor je bedrijf zorgt.

Ik zie veel ondernemers nog denken: ‘Ik moet keihard werken om geld te mogen verdienen’ of ‘Ik móet dit ding (nieuwsbrief, cursus, Instapost,) eerst afhebben en dán mag ik pas rusten’.

Een goede strategie is belangrijk en je zult bepaalde acties moeten uitvoeren om nieuwe klanten aan te trekken. Maar al heb je de meest perfecte strategie allertijden: je hebt daar helemaal niks aan wanneer je energie op is. Stort jij in, dan stort je bedrijf ook in.

Dus wees lief voor jezelf, óók als je misschien nog geen of weinig klanten hebt. Wees trots op iedere stap die je zet, groot of klein. Geef jezelf toestemming om af en toe uit te tunen. Werk aan je energie en mindset. Heb vertrouwen. En vier ieder groot en klein succes, iedere angst die je doorbreekt, iedere ‘fout’ die je maakt en de les die je daarvan mocht leren, iedere stap in de juiste richting.

Hoe dan ook: ik ben mega trots op je. Het feit dat jij hier bent, dat je dit leest, dat je tijd investeert in het leren van nieuwe lessen en focussen op groei; dat betekent waarschijnlijk ook dat je bereid bent om jezelf te geven voor het ondernemerschap.
Wil je samen even sparren over hoe jij marketing succesvol kan inzetten op een manier die bij jou en jouw business past? Twee keer per maand selecteer ik een ondernemer voor een gratis strategiesessie waarin ik driekwartier lang mee kijk met jouw business en je minimaal twee mega waardevolle tips meegeef. Klik hier voor meer info + aanmelden!